Kulinarijos stebūklai
|
vija |
parašyta 2009 09 27 01:39
|
Smart Dievas
Pranešimai: 1350
Įstojo: 16.06.08
|
O! Asta, priminei kastini Afigiennas dalykelis prie virtu bulvikiu Bet as tai pati jo niekad nedarau (gal del to, kad ghi sviesto visad turiu ir česnako nevalgau )
Redagavo vija 2010 10 07 11:05
The one who takes your hand but touches your heart is a true FRIEND |
|
|
|
vija |
parašyta 2009 09 27 02:39
|
Smart Dievas
Pranešimai: 1350
Įstojo: 16.06.08
|
sonata parašė:
tai ar kas paaiskins koks tas GHI sviestas yra? man jis negirdetas
oi, Sonatuk, labai jau vėlu (gal net "anksti" ) ir tingiu ir truputį tingiu rašyti , nukopinsiu is neto
Per amžius ghee buvo gerovės simbolis Indijoje. Tai skystas auksas. Kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, buvo laikoma, kad jis yra turtingas žmogus. Vedų kultūroje ghee yra vadinamas maistu smegenims, laikomas tiek fizinės, tiek ir dvasinės energijos šaltiniu. Ghee yra būtinas tiems, kurie turi tikslą gyvenime pažinti Vedų tradicijas ir mokymą. Sviestas ghee Vedų filosofijoje laikomas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas. Lydyto sviesto skonio nepakeisite jokiais net pačiais brangiausiais aliejais jis savitas ir nepakartojamas. Daugelis jį apibūdintų kaip saldų ir riešutų. Verdant ghee namuose pasklinda nepakartojamas riešutų ir karamelės aromatas. Sviesto ghee nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas net iki 10 metų. Net ir mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai. Proceso esmė labai paprasta 80-82% riebumo svieste yra 80-82% riebalų, 2-4% baltymų ir 14-18% vandens. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, o baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno (dėl ko ant paprasto sviesto nerekomenduojama kepti. Sudegę baltymai lieka maiste). Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas, ir sviestas išsivalo. Ghee verdamas iš sviesto, o sviestas yra pieno esybė, produkto, kurį gamta žmogui atiduoda su meile. Dėl to Vedų filosofijoje sviestas ghee yra laikomas materializuota meilės energija, o taip pat ir vienu iš labiausiai satvinių produktų (Satva harmonijos, ramybės ir meilės guna). Sviestas ghee yra lydomas tik šviesiu paros metu, taip jis įkūnija savyje subtiliąją Saulės energiją, vadinamą Ajurvedoje Tejas. Vedų raštuose yra teigiama, kad jei sviesto lydymo metu yra meldžiamasi arba kalbamos mantros, jis įgyja stebuklingų galių
Tai va
Ghi sviestą gan paprasta pasigaminti
Reikia:
2 kg 82% riebumo kaimiško arba geros kokybės pirktinio sviesto;
storasienio puodo;
marlinio audinio atraižos;
indo sviestui ghee laikyti.
Išeiga: 1,5 1,7 l lydyto sviesto.
Gaminimo procesas:
Sudėkite sviestą į puodą ir pastatykite ant vidutinės ugnies. Iš lėto ištirpinkite. Retkarčiais pamaišykite. Užvirkite sviestą saugokite, kad neišbėgtų, šiek tiek prisukite ugnį. Užvirusio sviesto paviršiuje susikaups sluoksnis baltų putų šiuo metu iš sviesto garuoja vanduo ir pradeda atsiskirti baltymai. Putų nugraibyti nereikia. Sumažinkite ugnį. Retkarčiais pamaišykite, tačiau dažnai maišyti nereikia, leiskite baltymams kristi ant dugno. Maždaug po 40-60 minučių ant sviesto paviršiaus susiformuos pilkšvai balzganos spalvos plutelė, o ant dugno matysis prikrekėję baltymai (kazeinas). Jau šiuo metu sviestas pradės skleisti malonų riešutų aromatą ir išskaidrės. Galite pavirti dar 10-20 minučių, tačiau nesudeginkite sviesto. Įmerkus šaukštą, Jūs galite nustatyti jo spalvą jei jis gintaro spalvos, sviestas paruoštas. Jei sviestas dar šviesiai geltonas ir jame dar plaukioja baltymų lašeliai, virkite sviestą toliau. Tačiau jei sviestas tamsiai rudas (primena skrudintų sezamų aliejų), jis yra perkaitintas. Šiaip toks sviestas vis dar yra naudojamas (prancūzai net laiko delikatesu), tačiau kitą kartą koreguokite sviesto virimo laiką. Atsargiai! Neįmerkite šlapio šaukšto, nes sviesto temperatūra yra mažiausiai 180oC, ir žaibiškai užvirę vandens lašeliai Jus gali nuplikyti. Puodą būtinai nuimkite nuo viryklės, net jei ugnį ir išjungėte, pastatykite šaltoje vietoje, kad greičiau atauštų. Kadangi sviestas dar yra labai karštas, jo virimo procesas tęsiasi, ir ghee gali pervirti net puodą nukaitus. Dėl to puodo jokiu būdu neuždenkite. Kai sviestas šiek tiek praauš, uždenkite marliniu audiniu indą, kuriame laikysite ghee, ir perkoškite per jį sviestą. Marlėje surinktas atliekas išmeskite. Sviestas ataušęs sukietėja, tačiau laikomas kambario temperatūroje, ypač vasaros metu gali išlikti minkštas. Naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: troškiniams, sriuboms, ankštinių patiekalams, duonoms, pyragams kepti. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite ghee per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau.
Redagavo vija 2009 09 27 02:41
The one who takes your hand but touches your heart is a true FRIEND |
|
|
|
sonata |
parašyta 2009 09 27 10:58
|
Liežuvautojas-Magistras
Pranešimai: 799
Įstojo: 06.01.09
|
ohoho .......mat kaip cia tas sviestas gaunasi
pirmasyk suzinau toki dalyka
aciu Vija uz paaiskinima ir vaizdine medziaga.
nu bet tu konkreti naktibalduke,ka? beveik trecia nakties o tu gyva ir dar rasliavom uzsiimi vat cia tai musu Vija
tai tu pasigamini ta ghi sviestuka ir visada ji naudojo? pala,pala, sakei kad troskinuko skonio paslaptis buvo ir sio sviestuko deka mmm........ |
|
|
|
konni |
parašyta 2009 09 27 11:48
|
Smart Dievas
Pranešimai: 1710
Įstojo: 23.07.06
|
Mano mama irgi daro , vadina ji "LYDITU SVIESTU" tai toks tikrai skanuz.... mes ji laikom shaldytuve, tai ji ishtraukiam toki kieta
Respect |
|
|
|
vija |
parašyta 2009 09 27 11:59
|
Smart Dievas
Pranešimai: 1350
Įstojo: 16.06.08
|
siaip tai nebutina ji laikyti shaldytuve, uztenka tamsiame (geriau moliniam) uzdengtame inde (nors as taip pat laikau shaldytuve). KAdangi jame jau nera baltymu, tai jis laaaabai ilgai negenda ir kambario temperaturoj
The one who takes your hand but touches your heart is a true FRIEND |
|
|
|
Asta868288316 |
parašyta 2009 09 27 14:16
|
Antras po Dievo
Pranešimai: 939
Įstojo: 27.07.08
|
jis yra ir maistas ir vaistas....gali ir opas visokias su juo uzsigydyt ir apskritai visur naudot ir vietoj kremo ant veido kai slidinet varai.....
O, jau bulvytes ant jo iskeptos tai dievisko skanumo maistu tampa....
|
|
|
|
vija |
parašyta 2009 09 27 15:32
|
Smart Dievas
Pranešimai: 1350
Įstojo: 16.06.08
|
na, veidui galima ir kitu, naudingesniu, riebalu rasti (pvz, kokosu ar sviestmedzio aliejaus )
The one who takes your hand but touches your heart is a true FRIEND |
|
|
|
agnes |
parašyta 2009 10 01 14:08
|
Pirmokas
Pranešimai: 184
Įstojo: 28.06.08
|
tiek vargau rasydama pyrago recepta ir....dingo |
|
|
|
sonata |
parašyta 2009 10 01 14:50
|
Liežuvautojas-Magistras
Pranešimai: 799
Įstojo: 06.01.09
|
agnes parašė:
tiek vargau rasydama pyrago recepta ir....dingo
nu jei niekas nesugrazins tu dienu rasliavu ,tai gausi Agnyte is naujo parasyti,nes as nespejau nusikopinti tavo receptuko |
|
|
|
Asta868288316 |
parašyta 2009 10 01 15:56
|
Antras po Dievo
Pranešimai: 939
Įstojo: 27.07.08
|
tiksliai....visi receptukai dingo....as ir Agnes pyraga buciau kepus |
|
|
|
Laura |
parašyta 2009 10 01 16:06
|
Pirmokas
Pranešimai: 63
Įstojo: 28.11.08
|
as kepiau Agnes pyraga, na ne toks skanus gavos, kaip Agnei, bet kitaip skanus |
|
|
|
sonata |
parašyta 2009 10 01 16:37
|
Liežuvautojas-Magistras
Pranešimai: 799
Įstojo: 06.01.09
|
dingo ir kastinio receptas
nenusirasiau ,nes zinojau kad bet kada uzejusi cia rasiu ji,o dabar......ba ba....... |
|
|
|
Asta868288316 |
parašyta 2009 10 01 16:39
|
Antras po Dievo
Pranešimai: 939
Įstojo: 27.07.08
|
nedingo....maciau, yra..... |
|
|
|
vija |
parašyta 2009 10 01 20:45
|
Smart Dievas
Pranešimai: 1350
Įstojo: 16.06.08
|
sonata parašė:
agnes parašė:
tiek vargau rasydama pyrago recepta ir....dingo
nu jei niekas nesugrazins tu dienu rasliavu ,tai gausi Agnyte is naujo parasyti,nes as nespejau nusikopinti tavo receptuko
aha, butinai! itaip juk neishkepsim nu
as irgi vieno naujo savo "shedevro" fotkes buvau indejus, bet jauc, net nematet (nebent Petras, nes nuolat naktineja )
The one who takes your hand but touches your heart is a true FRIEND |
|
|
|
agnes |
parašyta 2009 10 01 20:58
|
Pirmokas
Pranešimai: 184
Įstojo: 28.06.08
|
jeigu makaronu tai maciau, labai skaniai atrode |
|
|
|
sonata |
parašyta 2009 10 01 22:26
|
Liežuvautojas-Magistras
Pranešimai: 799
Įstojo: 06.01.09
|
jo.....ir desreles dingo..........taip puose sia tema tos fotkes
pala,gal ir kitu fotkiu Vija buvai idejus,kuriu nemaciau?makaronu? ar cia apie tuos pacius su desrelemis kalba Agne? |
|
|
|
Lolita |
parašyta 2009 10 01 22:53
|
Studentas
Pranešimai: 443
Įstojo: 08.06.08
|
Ko gero kalba eina apie plaukuotas dešreles.Jos atrodė įspūdingai |
|
|
|
Asta868288316 |
parašyta 2009 10 02 15:23
|
Antras po Dievo
Pranešimai: 939
Įstojo: 27.07.08
|
man tai labiau kirminuotos desreles, o ne plaukuotos....
Labai gerai atrode, dabar visad taip darau, kiti nesupranta, klausia kaip , kaip cia padaryta, o as tipo mandra tik viena taip moku.... |
|
|
|
agnes |
parašyta 2009 10 02 19:49
|
Pirmokas
Pranešimai: 184
Įstojo: 28.06.08
|
mandra mandra jei ne Vija nebutum tokia mandra |
|
|
|
vija |
parašyta 2009 10 02 19:58
|
Smart Dievas
Pranešimai: 1350
Įstojo: 16.06.08
|
niekur tos deshreles neprapuole, yr shios temos 3-iam psl
agnes, buk gerutis, surasyk kefyrinio pierago ingredientus ir dozes, aciuks!
The one who takes your hand but touches your heart is a true FRIEND |
|
|